golvläggningistockholm.se

Behandla trägolv

Hem > Behandla trägolv

Sök

Länkar

Kostnad

Läs mer >

Kontakta oss

Läs mer >

Behandla trägolv

Att behandla trägolv är en viktig del av att hålla dem i bra skick och förlänga deras livslängd. Men vilken typ av behandling som passar bäst beror på flera faktorer, såsom golvmaterialet och dess användning. Här kan du läsa mer om olika metoder för att behandla trägolv och i den här artikeln hittar du mer djupgående information om att behandla trägolv, fördelar och nackdelar med olika metoder, och så vidare.

Olja trägolv

Ett oljat trägolv får en mjuk och varm yta som framhäver träets naturliga färg och ådringar på ett vackert sätt. Oljade golv är också mer vattenavvisande än lackade golv, så länge de underhålls på rätt sätt och med jämna mellanrum. Oljan ger en viss skyddseffekt, men bildar inte en skyddande yta på samma sätt som lack gör.

Så här gör du för att olja trägolv:

 1. Börja med att värma upp golvoljan till en temperatur på 130°C innan du penslar ut den på golvet.
 2. Låt sedan oljan torka in i cirka 20 minuter innan du torkar bort överflödet.
 3. När hela golvet har behandlats kan du efterpolera det med en fin polerduk och en skurmaskin för att uppnå en extra beständig yta på ditt oljade trägolv.

Såpskura golv (skurgolv)

En metod för att behandla trägolv som vunnit åter popularitet på senare tid är att såpskura golvet. Det traditionella skurgolvet är inte bara vackert utan också motståndskraftigt mot slitage och fläckar, samt enkelt att underhålla. Genom att använda sig av såpa kan man uppnå ett ljust, varmt och naturligt golv med en mjuk känsla under fötterna.

Så här gör du för att såpskura golv:

 1. Börja med att påföra såpan med en bred pensel och mätta golvet ordentligt. Låt sedan såpan torka in i träet.
 2. Ta bort eventuellt överskott av såpa innan du våttorkar golvet med kallt vatten. Den intorkade såpan bildar en hård tvålliknande yta på träet som ger hårdhet och skyddar mot smuts. Vid våttorkning med kallt vatten löses en del av såpan upp och fungerar som rengöringsmedel.

Hårdvaxolja golv

En del anser att hårdvaxolja är “the perfect mix”. Det ger dig utseendet av ett oljat trägolv samtidigt som det ger en skyddande och hållbar yta som är vattenavvisande, vilket påminner om resultatet av lack. Hårdvaxolja kan därför ses som en mellanprodukt mellan olja och lack. Den tränger in i trägolvet och skapar en skyddande yta som gör att du inte behöver underhålla golvet lika ofta som med enbart olja.

Så här gör du för att hårdvaxolja golv:

 1. Se till att golvet är rent och torrt innan du börjar applicera hårdvaxoljan.
 2. Applicera hårdvaxoljan på golvet med hjälp av en roller eller pensel. Se till att applicera ett tunt och jämnt lager på golvet.
 3. Låt hårdvaxoljan torka i cirka 10-15 minuter.
 4. Använd en trasa eller mopp för att torka bort överflödig hårdvaxolja från golvet. Var noga med att ta bort all överflödig olja så att golvet inte blir kladdigt.
 5. Låt golvet torka i minst 24 timmar innan du använder det igen.

Lacka trägolv

Lackbehandling är den mest populära metoden för att behandla trägolv och parkett. Det är också det mest tåliga alternativet för att skydda trägolv. Lacken lägger sig på ytan och skapar en stark barriär. Med ett lackat golv behöver du inte kontinuerligt underhålla det, förutom om det uppstår skador i lacken som kan vara svåra att reparera utan att orsaka färgförändringar.

Så här gör du för att lacka trägolv:

Hela processen att lacka trägolv är avancerad och vi skulle rekommendera att det utförs av en fackman. Det du i stället kan göra är att betsa golvet till önskad kulör och därefter lägga på en lack som liknar golvolja till utseendet.

Behandla furugolv

Furugolv är en vanlig och populär typ av trägolv som ger ett naturligt och lantligt utseende till hemmet. Precis som andra trägolv kräver furugolv regelbunden vård och underhåll för att hålla sig fina och motståndskraftiga mot slitage och fläckar.

Så här gör du för att behandla furugolv:

 1. Se till att golvet är rent och torrt innan du behandlar det.
 2. Slipa golvet försiktigt med ett sandpapper för att ta bort eventuella ojämnheter. Det brukar vara smidigt att hyra en slipmaskin, men om du inte har budget för det fungerar vanligt sandpapper från exempelvis Byggmax alldeles utmärkt – men det kräver betydligt hårdare jobb såklart. Fördelen med att slipa manuellt är dock att du får full kontroll över slipningen och minimerar risken att skada golvet.
 3. Applicera ett träskyddsmedel för att skydda golvet mot fukt och smuts.
 4. Om du vill bevara den naturliga färgen på golvet kan du behandla det med en transparent olja eller lack.
 5. Om du vill ändra färgen på golvet kan du välja en färgad olja eller lasyr.

Luta golv

Att luta golv är en behandlingsmetod som används för att förhindra gulning av trägolv, särskilt furugolv, genom att ta bort den naturliga åldringsprocessen. Användning av lut kan dock ifrågasättas utifrån miljö- och hälsoperspektiv och ytbehandlingen kräver sedan efterföljande behandling med såpa, olja eller vax.

Så här gör du för att luta trägolv:

 1. Förbered golvet genom att se till att det är rent och fritt från damm och smuts.
 2. Blanda lut enligt tillverkarens instruktioner och applicera det på golvet med en bred pensel eller roller. Se till att täcka hela golvytan jämnt.
 3. Låt lutet verka på golvet i ca 30-60 minuter, eller enligt tillverkarens instruktioner.
 4. Skölj av golvet noga med rent vatten för att avlägsna allt lut och låt golvet torka helt.
 5. Ytan måste behandlas efteråt med såpa, olja eller vax för att skydda träet och ge golvet en fin yta.

Det är viktigt att använda skyddskläder och arbeta i ett välventilerat område eftersom lut är en stark kemikalie. Läs mer på giftinformation.se.