golvläggningistockholm.se

Slipa golv

Hem > Slipa golv

Sök

Länkar

Kostnad

Läs mer >

Kontakta oss

Läs mer >

Slipa golvet själv

Att slipa golvet själv är ett utmärkt sätt att ge ditt hem en uppfräschning samtidigt som du sparar pengar jämfört med att anlita hantverkare. Men det kan vara en tidskrävande och arbetsintensiv uppgift, särskilt om du inte är van vid att hantera verktyg eller har erfarenhet av golvslipning. I vår steg-för-steg guide går vi igenom hur du får ett professionellt resultat när du slipar ditt golv själv.

Gör så här för att slipa golvet själv:

Steg 1: Förbered golvet

Innan du börjar slipa golvet är det viktigt att du förbereder det ordentligt. Ta bort alla möbler och täck eventuellt känsligt material med plast. Se till att golvet är rent och dammfritt genom att dammsuga och torka av det med en trasa.

Steg 2: Kontrollera golvet

Innan du börjar slipa ditt golv är det viktigt att du kontrollerar det för att se om det finns några skador eller håligheter. Om det finns håligheter eller djupa repor kan det vara nödvändigt att fylla dem med träspackel eller trälim.

Steg 3: Slipa golvet

Nu är det dags att slipa golvet. Börja med att använda en grov golv-slipmaskin och arbeta dig sedan upp till finare korn. Se till att arbeta jämnt och försiktigt för att undvika att ta bort för mycket material på ett ställe.

Steg 4: Dammsug golvet

Efter att du har slipat golvet är det viktigt att du dammsuger det ordentligt för att ta bort allt damm och slipdamm. Använd gärna en grovdammsugare likt dessa från JULA.

Steg 5: Applicera golvlack

När golvet är rent och dammfritt kan du applicera golvlack för att skydda det och ge det en fin finish. Se till att följa tillverkarens instruktioner och applicera golvlacken jämnt.

Steg 6: Låt golvet torka

Låt golvet torka helt innan du lägger tillbaka möblerna och börjar använda det igen. Det kan ta upp till 24 timmar för golvlacken att torka helt.

Hyra golvslipmaskin

Att hyra en golvslipmaskin är ett vanligt sätt att spara pengar när du behöver slipa ditt golv. Genom att hyra en slipmaskin kan du göra jobbet själv istället för att köpa en sprillans ny golv-slipmaskin eller anlita en professionell golvslipare, vilket kan vara både tidskrävande och dyrt. Nedan tipsar vi om några företag dit du kan vända dig för att hyra golvslipmaskin.


Cramo

Cramo är en pålitlig leverantör av maskiner och verktyg för både privatpersoner och företag, inklusive golvslipmaskiner. Att hyra en golvslipmaskin från Cramo är ett utmärkt alternativ för dig som vill göra jobbet själv och samtidigt ha tillgång till högkvalitativ utrustning. Genom att hyra en slipmaskin via dem kan du vara säker på att du får en väl underhållen och fungerande maskin som är enkel att använda.

 

Happy Homes

Happy Homes är ett exempel på en pålitlig leverantör av golvslipmaskiner för hemmet. De erbjuder högkvalitativa maskiner som är lätta att använda och ger ett professionellt resultat. Du kan vara säker på att du får en maskin som är i toppskick och fungerar felfritt under hela hyresperioden.

Vanliga frågor

Är det svårt att slipa golv själv med golv slipmaskin?

Att slipa golvet själv med en golv slipmaskin kan vara en tidskrävande och arbetsintensiv uppgift, särskilt om du inte är van vid att hantera verktyg eller har erfarenhet av golvslipning. Men med rätt förberedelse och verktyg kan det vara en överkomlig uppgift för de flesta. Det är viktigt att vara försiktig och arbeta jämnt för att undvika att ta bort för mycket material på ett ställe. Det kan också vara bra att hyra en golvslipmaskin för att underlätta arbetet. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga kan det vara bra att söka råd från en professionell golvslipare eller att titta på instruktionsvideor på nätet.

Hur går golvslipning till?

Golvslipning är en process där ytan på ett trägolv slätas ut för att ta bort skador, gamla lacklager eller för att förbereda för ny behandling. Först väljs rätt slipmaskin och sandpapper beroende på golvets skick. Slipningen börjar oftast med ett grövre sandpapper, som sedan byts ut till ett finare när ytan börjar bli jämn. Hela processen avslutas med att damm och sliprester städas bort, varefter golvet kan lackas, oljas eller vaxas beroende på önskat slutresultat.

Hur skyddar man ett golv som har slipats?

Efter att ett golv har slipats är det viktigt att skydda det för att bibehålla dess utseende och kvalitet. Här är några sätt att skydda ditt slipade golv:

  1. Applicera en ytskyddsbehandling: Detta är det vanligaste sättet att skydda ett slipat golv. Det finns olika typer av ytskyddsbehandlingar såsom olja, lack eller vax. Valet beror på vilken typ av trägolv du har och vilken effekt du vill ha. En olja ger till exempel en naturlig look medan lack ger en högglansig yta. Se till att följa tillverkarens rekommendationer för applicering och underhåll.
  2. Använd mattor: Placera mattor vid ingångar och i områden med hög belastning för att minska slitage och repor. Se till att mattorna inte har en gummi- eller latexbaksida då det kan skada golvet.
  3. Använd möbeltassar: Placera möbeltassar på bordsben, stolar och andra möbler för att minska risken för repor och märken på golvet.
  4. Rengör regelbundet: Se till att hålla golvet rent genom att dammsuga eller sopa det regelbundet. Undvik att använda rengöringsmedel som innehåller slipmedel eller kemikalier som kan skada golvet. Använd istället ett rengöringsmedel som är speciellt utformat för trägolv och följ tillverkarens rekommendationer.
  5. Undvik höga klackar: Undvik att gå på golvet med höga klackar eller skor med spikar då det kan orsaka repor och märken.

Kan man slipa golv för hand?

Ja, man kan slipa golv för hand, även om det kan vara tidskrävande och fysiskt ansträngande. För att göra detta behöver man sandpapper med olika grovhet samt en slipkloss. Genom att gnugga sandpappret mot golvet systematiskt kan man gradvis ta bort gamla lacklager, fläckar eller ojämnheter. Det är viktigt att börja med grövre sandpapper och sedan övergå till finare för att uppnå ett jämnt och slätt resultat.

Vad kostar det att slipa golv själv?

Att slipa golv själv kostar mellan 200 och 300 kronor per kvadratmeter, inklusive material och hyra av golvslip. Om du har ett golv på 50 kvadratmeter kommer det alltså att kosta mellan 10 000 och 15 000 kronor att slipa själv.