golvläggningistockholm.se

Furugolv

Hem > Furugolv

Sök

Länkar

Kostnad

Läs mer >

Kontakta oss

Läs mer >

Furugolv

Furugolv är tillverkade av hela träplank och är fantastiskt tåliga. De är både vackra och hållbara, och kan passa in i de flesta interiörer.

Så här lägger du ett furugolv själv

Att lägga ett furugolv kan vara en utmanande uppgift, men det är fullt möjligt att göra det själv med rätt verktyg och kunskap.

 1. Innan du börjar måste du förbereda golvytan genom att rengöra och jämna ut den. Sedan behöver du mäta ut och markera golvytan för att bestämma hur många plankor du behöver och vilka storlekar som krävs.
 2. När du har bestämt placeringen av plankorna kan du börja lägga dem på plats, vanligtvis genom att använda spik eller lim.
 3. Det är också viktigt att ta hänsyn till utvidgningsskarvar för att undvika att golvet krymper eller sväller på grund av temperaturförändringar.
 4. När alla plankorna har lagts på plats kan du slipa golvet och därefter behandla golvet för att ge det den önskade finishen och skyddet.

Olika typer av golv i furu

Funderar du på att köpa furugolv bör du känna till att det finns olika typer av furugolv; till exempel massivt trägolv och torkat furugolv, som är två vanliga varianter när det kommer till furugolv.

Massivt trägolv

Ett massivt trägolv består av massivt furuträ och är vanligtvis 20-25 mm tjocka. De är slitstarka och kan slipas och behandlas flera gånger för att återställa deras naturliga skönhet. Massiva trägolv ger en vacker och naturlig trästruktur som bidrar till en varm och inbjudande atmosfär i hemmet.

Torkat furugolv

Torkat furugolv är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha ett mer stabilt golv. Genom att torka furuträet innan det bearbetas minskar risken för att golvet ska krympa eller svälla på grund av fukt och temperaturförändringar. Dessutom ger torkat furugolv en vacker och naturlig trästruktur som kommer att hålla i många år.

Fördelar och nackdelar

Fördelar

 • Tidlös skönhet: Furugolv har en tidlös och klassisk look som passar i de flesta inredningsstilar.
 • Hållbarhet: Furugolv är ett slitstarkt alternativ som kan hålla i många år om det sköts på rätt sätt.
 • Prisvärt: Furugolv är ett prisvärt alternativ till andra typer av trägolv.
 • Miljövänligt: Furuträ är en förnyelsebar resurs som är mer miljövänlig än andra typer av golvmaterial.


Nackdelar

 • Känsligt för fukt: Furugolv är känsliga för fukt och kan svälla eller krympa vid för hög eller låg luftfuktighet.
 • Mjukt trä: Furuträ är ett mjukt träslag som kan repas eller skadas lättare än andra hårdare träslag.
 • Färgvariationer: Furu har en tendens att variera i färg, vilket kan ge golvet ett ojämnt utseende om man inte väljer plankor med samma färgnyans.
 • Underhåll: Furugolv kräver regelbundet underhåll för att hålla sig i bra skick och bevara sin skönhet.

 

Vanliga frågor

Vad är furugolv?

Ett furugolv är ett golv som är tillverkat av furuträ. Det är ett vanligt förekommande golv i många svenska hem och är känt för sin tålighet och hållbarhet. Furugolv har en naturlig och vacker trästruktur som ger en rustik och hemtrevlig känsla i rummet. Träet är också relativt enkelt att bearbeta och kan målas eller behandlas på olika sätt för att uppnå olika utseenden. Ett furugolv kräver viss skötsel för att hålla sig snyggt, men med rätt underhåll kan det hålla i många år. Funderar du på att köpa furugolv tycker vi att du gärna ska samla inspiration för ditt furugolv på exempelvis Pinterest.

Vad kostar det att lägga furugolv?

Generellt sett kan priset för att lägga furugolv variera från cirka 300-800 kronor per kvadratmeter, inklusive material och installation. Men kostnaden kan variera beroende på en rad olika faktorer, som till exempel:

 • Kvalitet på träet: Priset kan variera beroende på kvaliteten på det furuträ som används.
 • Plankans storlek: Större plankor kan vara dyrare än mindre plankor.
 • Typ av installation: Priset kan variera beroende på om du väljer att installera golvet själv eller anlita en professionell hantverkare.
 • Plats: Kostnaden kan variera beroende på var i landet du bor.


Är du nyfiken på att veta mer? Läs om
vad det kostar att lägga golv här.

Hur länge håller ett furugolv?

Ett furugolv kan hålla i många år om det sköts på rätt sätt. Den genomsnittliga livslängden för ett furugolv ligger mellan 20 och 30 år. För att förlänga livslängden på ditt furugolv bör du undvika att exponera det för stora mängder fukt och temperaturförändringar. Det är också viktigt att regelbundet underhålla golvet genom att dammsuga och torka av det med en lätt fuktad trasa. Om golvet har repor eller andra skador kan det också behöva slipas och behandlas på nytt. Med rätt skötsel kan ditt furugolv hålla i många år och fortsätta se vackert ut!

Grangolv eller furugolv?

Valet mellan grangolv och furugolv beror på personliga preferenser och behov. Grangolv har en ljusare färgton och är mjukare än furugolv, vilket gör dem mer bekväma att gå på. Å andra sidan är furugolv mer tåliga och lämpliga för platser i hemmet som används mycket. Det är också värt att notera att furugolv har en varm, inbjudande känsla som många människor uppskattar, medan grangolv ger en mer modern och minimalistisk estetik. Så det är upp till dig att bestämma vilken stil och funktionalitet som passar dina behov och preferenser bäst.