golvläggningistockholm.se

Rutigt golv

Hem > Rutigt golv

Sök

Länkar

Kostnad

Läs mer >

Kontakta oss

Läs mer >

Rutigt golv

Rutigt golv är ett unikt designelement som inte bara ger ett visuellt tilltalande utseende utan också skapar en känsla av tradition och historia i ett hem. Det är en klassisk stil som har funnits i århundraden och har en tidlös charm som passar bra i både moderna och traditionella inredningar.

Att lägga rutigt golv

Att lägga ett rutigt golv kan vara en utmaning, men med rätt förberedelse och teknik kan det bli ett fantastiskt tillskott till ditt hem. Här är några steg att följa för att lägga ett rutigt golv:

 1. Förbered underlaget: Se till att ytan där du ska lägga golvet är jämn, torr och ren. Ta bort allt gammalt golv och se till att alla ojämnheter är utjämnade.
 2. Markera och mät: Mät ut rummets storlek och lägg ut markeringar på golvet där rutorna ska placeras. Använd en linjal och ett måttband för att få exakta mätningar.
 3. Lägg ut rutorna: Börja lägga ut rutorna från mitten av rummet och jobba dig utåt. Använd gärna en linjal och ett vattenpass för att se till att rutorna ligger helt rakt och på plats.
 4. Fäst rutorna: Beroende på vilken typ av golv du har valt kan du välja att fästa rutorna med antingen lim eller spik. Följ tillverkarens instruktioner för att se till att rutorna sitter stadigt på plats.
 5. Slipning och efterbehandling: När du har lagt ut alla rutorna och de har torkat på plats, är det dags att slipa ner golvet och ge det en efterbehandling som lack eller olja.

Måla rutigt golv

Visste du att du kan måla rutigt golv själv? Det enda du behöver är linoljefärg i olika nyanser (förslagsvis en ljusare och en mörkare) och lite tålamod, såklart. Följ stegen nedan för att skapa ett schackrutigt golv:

 1. Måla hela golvet: Börja med att måla hela golvet med den ljusare färgen och se till att du inte lämnar några skarvar.
 2. Maskera rutorna: Maskera sedan rutorna med maskeringstejp och måla över kanterna med den ljusa färgen för att försegla kanten.
 3. Måla i rutorna: Fyll sedan i rutorna med den mörkare färgen och låt allt torka ordentligt innan du tar bort tejpen för att avslöja de skarpa linjerna.

Om du inte vill måla golvet och bekosta en hel renovering eller föredrar en mer temporär lösning som går att återställa, till exempel om du bor i hyresrätt, kan ett alternativ vara att lägga dekorplast på golvet. Läs mer om det i den här artikeln.

Fördelar och nackdelar med ett rutigt golv

Fördelar

Ett rutigt golv ger en rustik och traditionell känsla till ett rum. Det kan vara en tidlös design som passar bra i både moderna och klassiska hem. Här är några fördelar med ett rutigt golv:

 • Enkel att matcha med andra mönster: Ett rutigt golv kan lätt kombineras med andra mönster, till exempel mönstrade gardiner eller prydnadskuddar.
 • Hållbart och tåligt: Rutigt golv är oftast tillverkat av material som är mycket tåligt, såsom linoleum eller vinyl, vilket gör att det håller länge.
 • Lätt att rengöra: Ett rutigt golv är lätt att rengöra eftersom smuts och fläckar är lätta att upptäcka.
 • Ger en retro-känsla: Om du är ute efter en retro-känsla i ditt hem, är ett rutigt golv ett utmärkt val. Det ger en känsla av nostalgi och kan vara en samtalspunkt för besökare.


Nackdelar

Precis som med alla golvtyper finns det vissa nackdelar med ett rutigt golv. Här är några av dem:

 • Kan vara svårt att matcha med inredning: Ett rutigt golv kan vara svårt att matcha med vissa typer av inredning, särskilt om du redan har mönstrade möbler eller tapeter i rummet.
 • Kräver noggrann rengöring: Även om ett rutigt golv är lätt att rengöra kan fläckar och smuts vara mer synliga på ett rutigt golv än på ett enfärgat.
 • Kan vara kallt: Om du väljer ett golv av sten eller keramik kan det vara kallt att gå på, särskilt på vintern.
 • Kan vara dyrt: Beroende på vilket material du väljer kan ett rutigt golv vara dyrare än andra golvtyper.